Yoga Zuidoost

hatha yoga

weer een geheel maken


'Yoga is het stilleggen van het wervelen van de geest.' Patanjali

Het woord hatha geeft aan om welke soort yoga het gaat. Binnen de yoga hebben zich veel verschillende stromingen ontwikkeld, waarbij het accent steeds anders werd gelegd. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • Kundalini-yoga, een stijl van yoga waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van de adem
  • Raja-yoga is de allesomvattende meditatieve vorm van yoga
  • Ashtanga of Vinyasa yoga is zeer dynamisch en wordt gedaan in een vaststaande reeks
  • Power yoga is minder inspannend en vrijer in het kiezen van oefeningen

Ha betekent zon en tha betekent maan. De zon symboliseert het mannelijke, het denken, de geest. De maan vertegenwoordigt het vrouwelijke en staat voor het gevoel, het lichaam. Dus hatha yoga is: de yoga van geest en lichaam.
Maar het hele woord 'hatha' heeft nog een andere betekenis: kracht, macht, inspanning.
Met deze drie aspecten tesamen:
- yoga: weer een maken - ha: denken/geest - tha: lichaam/gevoel - , staat er eigenlijk: ‘door lichamelijke oefeningen te doen, scheppen we evenwicht tussen het denken en het gevoel’ of: ‘door inspanning lichaam en geest weer een maken’.

de hatha yogales

inspannen en ontspannen

De les begint met een concentratie oefening om de aandacht op de les te richten. Daarna volgen losmaakoefeningen voor schouders, rug, bekken en benen. Meestal wikkelt de les zich af van staan, naar zitten en liggen.
Tijdens het doen van de asana (oefening, houding) is de aandacht gericht op de adem en de beweging. In de yoga gaat het niet om presteren, of ‘goed kunnen’. Wel om inzet, overgave en aandacht. De oefening uitvoeren in een neutrale ‘state of mind’. Dat wil zeggen: ophouden met ontmoedigende en kritische gedachten. Waarnemen zonder oordeel. Ervaren wat je mogelijkheden zijn en hoe je beheerst je grenzen kunt verleggen.
Op die manier yoga beoefenen brengt je hoofd tot rust en laat je energie weer stromen.
In de les maken we regelmatig gebruik van hulpmiddelen zoals houten blokken en riemen.

© sept 2020 Isabel Huigen